skip to Main Content

Blog: Eten in het eerste levensjaar

Blog

Blog: Eten in het eerste levensjaar

De ontwikkeling van een baby gaat enorm snel. Ook als het op eten aankomt. Waar een pasgeborene de eerste levensmaanden alleen nog (moeder)melk drinkt, smullen veel kleintjes op hun eerste verjaardag al lekker mee van hun verjaardagstaart. Wat gebeurt er allemaal voordat het zover is? Allereerst is het goed om te weten dat leren eten een ontwikkelingsproces is en een ontwikkelingstaak voor het kindje. Je baby moet een aantal rijpingsprocessen doormaken (sensomotorisch en reflexmatig) en ook een aantal vaardigheden aanleren, zoals een lepel vasthouden en uit een beker drinken.

Van melk naar vast voedsel
De eerste maanden na de geboorte zuigt je baby reflexmatig. Een pasgeboren baby’tje kan meteen drinken vanwege deze aangeboren reflex. Na drie tot vijf maanden gaan de voedingsreflexen geleidelijk over in bewuste mondbewegingen. Je baby leert meer en meer zelfstandig eten en drinken. Als je kleintje zo’n vier tot zes maanden is, volstaat alleen melk niet langer. Het is tijd om vast voedsel aan te gaan bieden! Je kindje heeft nu een hogere behoefte aan energie en is bovendien sterk genoeg om het hoofdje rechtop te houden. Maar dat geven van de eerste groentehap is in veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Eten met een lepel is voor een baby een totaal nieuwe voedingstechniek. En dan komt daar ook nog eens een nieuwe smaak bij. Het is logisch en normaal dat je kindje daar aan moet wennen. Wees geduldig en geef je baby de tijd om te leren!

Zelf laten proberen
In de tweede helft van het eerste levensjaar maakt je baby kennis met een steeds uitgebreider assortiment voedingsmiddelen, smaken en structuren. Het coördinatievermogen wordt bovendien steeds beter waardoor je kindje zal proberen met zijn handen te eten. Eten wordt nu even een knoeiboel en vergt ook wat meer tijd. Daartegenover staat dat je baby vaak al wat langer in de kinderstoel wil blijven zitten om te bekijken wat er op zijn bordje ligt. Het stimuleren van zelf eten is zeer belangrijk want het helpt bij de ontwikkeling van oog-handcoördinatie en het vergroot bovendien het zelfvertrouwen. De zelfstandigheid van het zelf laten eten en drinken kun je oefenen door je baby veel zelf te laten doen. Enkele tips hiervoor:

  • Vanaf de leeftijd van zeven maanden kun je je baby per maaltijd een paar dingen, zoals een stukje fruit of een roosje broccoli, geven om met de vingers te eten. Met de handen eten is een belevenis waar kinderen veel plezier aan hebben;
  • Om uit een beker te leren drinken gebruik je het best een open beker met eventueel een opstaande rand. Zo leert je baby de vloeistof aan te zuigen en juist te doseren en zijn lippen rond de bekerrand te sluiten. Hier kun je vanaf de leeftijd van tien maanden al mee oefenen. Het kan helpen om in het begin de beker te vullen met halfvloeibare voeding. Yoghurt is heel geschikt om het drinken uit een beker aan te leren.

Met de pot mee-eten
Op de leeftijd van zeven à acht maanden gaan baby’s vaak bijten op allerlei voorwerpen. De mond is dan zo ontwikkeld dat ze klaar zijn om grof gemalen voedsel, en later ook stukjes, te kauwen. De overgang van fijngemaakt naar grover voedsel doe je geleidelijk. Door de voeding steeds minder vloeibaar te maken, stimuleer je je baby het voedsel met de tong naar voor en achter in de mond te bewegen om speeksel bij te mengen. Dit bevordert het kauwen. Je kunt hier beste mee beginnen voor de leeftijd van twaalf maanden want daarna is het aanleren minder vanzelfsprekend. Ook hiervoor geldt dat geduld een schone zaak is…Niet ieder kleintje weet meteen raad met die grotere stukjes voedsel. Bouw het gewoon rustig op. Rond de eerste verjaardag is je kleintje meestal zover dat het ‘met de pot mee kan eten’!

Back To Top
Zoeken