skip to Main Content

Blog: een gezond gewicht bij kinderen

Blog

Blog: een gezond gewicht bij kinderen

Een gezond gewicht bij kinderen

Er zijn steeds meer kinderen met overgewicht. Kinderen die al op jonge leeftijd te zwaar zijn hebben een verhoogde kans ook op latere leeftijd overgewicht te hebben. Des te meer reden dus om het gewicht van je kind op een gezond niveau te houden! Alhoewel de meeste ouders wel weten dat gezond eten en genoeg bewegen belangrijke factoren zijn hierbij blijkt het in de praktijk niet altijd makkelijk.

Het is belangrijk dat er vaste eetmomenten zijn op een dag. Ontbijt, lunch, diner en aangevuld met een tussendoortje. Natuurlijk is het verstandig de tussendoortjes zo gezond mogelijk te houden. Kies voor tussendoortjes met weinig suiker en tussendoortjes die ook voedingswaarde hebben, zoals vezels en vitaminen. Daarmee heeft zo’n tussendoortje het lichaam van je kind echt iets bieden. Bovendien verzadigt een voedzaam tussendoortje beter waardoor je kind minder snel opnieuw honger heeft. Bied qua drinken zoveel mogelijk water en thee aan. Varieer met smaken om kinderen hieraan te laten wennen. Gewone thee vindt een kind misschien niet lekker maar thee met vruchtensmaak kan dan een alternatief zijn. Zo kun je ook koud water voorzien van schijfjes sinaasappel, bijvoorbeeld. Het ziet er niet alleen vrolijk uit maar smaakt ook nog eens lekker!

Voldoende bewegen maakt onderdeel uit van een gezonde levensstijl. Een uur per dag stevig bewegen, zoals rennen, fietsen, stoeien en dansen. De meeste kinderen hebben hier geen moeite mee en vinden het ook leuk om buiten te spelen als het regent of vriest. Lekker stampen in de plassen; het geeft weer andere spelmogelijkheden! Geef je kind de kans om die te ontdekken, ook als je zelf op zo’n moment liever niet buiten zou zijn. Natuurlijk moeten kinderen ook lekker tv kunnen kijken en een spelletje op de iPad kunnen spelen. Zie er echter op toe dat deze passieve vormen van tijdverdrijf worden afgewisseld met actief spel. Bovendien kun je er ook op letten dat je kind actief tv kijkt of gamet. Dat betekent zitten op een stoel met rechte rugleuning, of in kleermakerszit op de grond.

Tot slot, eten moet geen troostmiddel zijn, ook niet bij heel jonge kinderen. Als een baby net een flesje heeft leeggedronken en een half uur later huilt kan dit niet van de honger zijn. Een peuter die huilt hoeft ook niet getroost te worden met eten (een snoepje). Vaak is een knuffel of even op schoot pakken minstens zo effectief! Zo voorkom je bovendien dat je kind eten gaat koppelen aan emoties.

Back To Top
Zoeken