skip to Main Content

Blog: Heimwee

Blog

Blog: Heimwee

Heimwee bij je kind

Ga je deze zomervakantie nog lekker met het gezin op vakantie? Heerlijk vooruitzicht! Maar als je kind last heeft van heimwee, kan dit een stempel drukken op de vrolijke vakantiestemming. Heimwee uit zich immers in verschillende symptomen zoals lusteloosheid, huilen en slapeloosheid en die kunnen jou en eventuele andere kinderen in het gezin niet ontgaan.

Heimwee betekent letterlijk: het verlangen naar de geboortegrond, naar huis. Het is een gevoel van verlangen naar iets vertrouwds, bijvoorbeeld een eigen kamer of bed, of vertrouwde mensen om je heen. Het ene kind heeft eerder last van heimwee dan het andere kind. Sommige kinderen zijn heel avontuurlijk ingesteld, zij zien een nieuwe omgeving als een leuke uitdaging. Voor andere kinderen is het echter heel belangrijk zich veilig te voelen en om in een vertrouwde omgeving te zijn.

Zelfs als je kind het erg naar zijn of haar zin heeft op vakantie, kan hij of zij zich ineens heel verdrietig voelen. Herken je dit bij je kind? Dan vraag je je misschien wel eens af of het wel verstandig is om op vakantie te gaan. Toch is het, juist voor deze kinderen, goed om nieuwe dingen mee te maken en uitdagingen aan te gaan. Maar het is wél belangrijk om je kind goed te begeleiden en ervoor te zorgen dat hij of zij zich veilig voelt.

Dat begint al met een goede voorbereiding. Denk daarbij aan de volgende dingen:

  • Vind je kind het sowieso al lastig om ergens anders te slapen? Laat het voor vertrek al enkele keren logeren hij kan wennen aan een andere omgeving en bed.
  • Vraag je kind om mee te helpen bij het inpakken. Laat hem een eigen tas in te pakken met spullen die je kind bij zich wil hebben op vakantie. Voor jongere kindjes is een knuffel, lapje of kussentje favoriet; deze heeft namelijk de geur van thuis.
  • Neem voor oudere kinderen een schriftje of dagboek mee, waarin ze kunnen opschrijven wat ze meemaken. Dat helpt om heimweegevoelens van zich af te schijven, maar er ontstaat hierdoor ook het inzicht tussen voor- en nadelen van het weg zijn. Verder merkt je kind dan dat heimwee vooral op bepaalde momenten de kop opsteekt, en dat het ook weer overgaat.
  • Je kunt je kind goed voorbereiden door een paar weken van tevoren duidelijk uit te leggen naar welk land jullie gaan, wat voor eten ze daar hebben, wat voor weer het daar is, wat jullie daar zullen gaan doen, dat de mensen een andere taal spreken; maak de vakantie onderwerp van gesprek binnen het gezin! Bekijk samen ook eens de website van jullie bestemming.

Veel vakantieplezier!

Back To Top
Zoeken