skip to Main Content

Blog: Jong geleerd, oud gedaan

Blog

Blog: Jong geleerd, oud gedaan

Jong geleerd, oud gedaan

Jonge kinderen brengen een groot deel van hun tijd kijkend door. Ze kijken naar andere kinderen, naar wat hun ouders doen, wat de pedagogisch medewerker op de groep doet… Ze zien voortdurend nieuwe dingen. Niet voor niets zie je jonge kinderen vaak voor het raam of een hek staan. De drang om de wereld van volwassenen te begrijpen is enorm groot!

We zijn eraan gewend geraakt dat kinderen hun tijd doorbrengen met speelgoed, televisie en boekjes. Dat is niet alleen leuk maar ook goed voor de ontwikkeling. Maar kinderen leren ook van kijken en het nabootsen van volwassenen in hun omgeving. Peuters en kleuters zijn vaak mateloos geboeid door het gesprek tussen volwassenen. Ze weten instinctief dat ze zich de gewoonten van volwassenen eigen moeten maken en ze doen daar graag hun best voor.

Jonge kinderen willen hun papa en mama dan ook graag meehelpen. Samen de was opvouwen vinden ze leuker dan het leukste activity-center. Ze zoeken gezelligheid en willen doen wat de volwassenen doen. “Ik ook” ligt vooraan in hun mond. Tweejarigen gaan spontaan helpen met stoffen, afwassen en willen graag meehelpen met koken. In de tuin willen ze planten water geven en onkruid wieden.  Een ander bekend tafereel is een krijsende peuter in de supermarkt die óók het mandje wil volladen. Dit meedoen met de volwassenen wordt in de ontwikkelingspsychologie participerend leren genoemd. Dat betekent niets anders dan “leren door meedoen”. Het is een van de belangrijkste leermechanismen waardoor kinderen op een hoger niveau kunnen functioneren.

Het spreekt voor zich dat je als ouder het goede voorbeeld moet geven. Je kind neemt immers jouw manieren en gedrag over. Meestal is het gezellig, zo’n peuter die voortdurend wil doen wat jij ook doet. Maar als je haast hebt of druk bent, is het ook weleens onhandig dat je kind mee wil helpen en daarbij in de weg loopt. Dan is het misschien goed om je te bedenken dat zijn gedrag een functie heeft!

 

Back To Top
Zoeken