
Blog: Wat begrijpt je kind?
Blog: Wat begrijpt je kind?
Wat begrijpt je kind?
Eerder kon je in ons blog al lezen over wat je jonge baby al begrijpt. In dit blog gaan we in op wat een baby van zes tot twaalf maanden al kan begrijpen. In deze fase vindt een volgende stap in de cognitieve ontwikkeling plaats.
Het dringt tot je baby door dat bepaalde dingen op elkaar lijken; ze zien er hetzelfde uit of maken hetzelfde geluid. Voor baby’s van ca. zeven maanden behoren vliegtuigen en vogels nog tot één en dezelfde categorie: dingen die kunnen vliegen. Je baby merkt dat zowel vliegtuigen als vogels vleugels hebben en op basis hiervan voegt hij ze toe aan de categorie ‘vliegende dingen’.
De daarop volgende maanden zal je kleintje echter anders gaan groeperen. Hij merkt dat vogels ook in de tuin huppelen en een vliegtuig niet hetzelfde geluid maakt als een vogel. De baby maakt nu twee categorieën: ‘vogels’ en ‘vliegtuigen’. Je zult begrijpen dat je kindje wel wat tijd en hulp nodig heeft om de wereld te leren indelen in categorieën. Herhaling is daarom erg belangrijk.
Tussen zes en twaalf maanden vormen zich beelden van mensen en voorwerpen in de hersenen. Voor die tijd bestaan voorwerpen alleen zolang hij ze ziet, als je baby ouder wordt weet hij dat dingen die je niet ziet er nog wel zijn. Als een jonge baby met een balletje aan het spelen is en dat balletje onder kast rolt, zal hij niet op zoek gaan naar dat balletje. Het kindje kiest dan vaak een ander speelgoedje dat binnen handbereik is. Wat oudere baby’s gaan zoeken naar het weggerolde balletje. De hersenen hebben het beeld van een bal in het geheugen staan en daardoor kan het kind actief op zoek gaan. Dit zie je vooral rond de leeftijd van twaalf maanden. Omdat je kind vanaf nu doorheeft dat als een ouder/verzorger wegloopt nog wel ‘bestaat’, kan hij angstig worden. Je kind moet gaan ervaren dat diegene ook weer terug komt. Bij Nummereen Kinderopvang praten pedagogisch medewerkers daarom veel tegen baby’s en blijven dat doen als we even uit het zicht zijn. Op deze manier kan een kind ons nog steeds horen en ziet daarna dat we gewoon weer terugkomen. Zo leert het kind dat het niet angstig hoeft te zijn en groeit zijn vertrouwen!