skip to Main Content

Blog: Baby’s zoeken contact!

Blog

Blog: Baby’s zoeken contact!

Contact maken met je baby begint bij goed kijken en luisteren. Door te kijken en luisteren kom je erachter wat je baby je wil vertellen of wat hij aan je vraagt. Pedagoog Kim vertelt in deze blog meer over verschillende ontwikkelingsfasen van je kind.

Natuurlijk, de mijlpalen vallen op; je baby laat voor het eerst een glimlach zien of zegt zijn eerste woordje. Maar voordat je kind kan praten, heeft hij zich al heel wat non-verbale technieken meester gemaakt. Want daarmee communiceert hij met de mensen om hem heen. Hoe meer hij wordt aangemoedigd, hoe bedrevener hij wordt!

De fasen

Voor de geboorte raken baby’s vertrouwd met bekende stemmen. Het is dus goed om tijdens de zwangerschap al te praten tegen je baby, dit wekt direct na de geboorte vertrouwen. Zij herkennen heel snel de eigen moeder, vader en eventueel broers en zussen aan het gezicht, stem en geur. Zeker in de eerste drie maanden zijn baby’s geïnteresseerd in andere mensen. Ze zoeken doelgericht contact door te kijken, geluidjes te maken en te glimlachen. Het is belangrijk om hier als volwassenen aandacht en tijd aan te geven. De reactietijd van baby’s is namelijk vele malen langzamer dan een kind of volwassene. Als je goed kijkt en het kind de ruimte geeft om te reageren komt die reactie zeker.

Als een kind wat ouder is begint het bewust brabbelen en de baby zal reageren op geluiden. Hij probeert geluidjes en opvallende gezichtsuitdrukkingen van volwassenen te imiteren. Je zult merken dat als je fronst of je mond wijd open doet, je kindje je nadoet. Geef hem daar de gelegenheid toe. Wacht even op zijn reactie en laat je verrassen.

Rond de vijf, zes maanden tot een maand of tien, gaan kinderen zelf reacties uitlokken. Er komt steeds meer variatie in de brabbelgeluiden en je zult merken dat ze je steeds duidelijker gaan imiteren. De handjes gaan verder open en ze kunnen nu gericht reiken en grijpen. Het is heel belangrijk dat je in deze fase je kindje beloont en hem uitdaagt.

Wijzen

Een belangrijke stap in de ontwikkeling is het wijzen met zijn vingertje. Sommige baby’s doen dit al met tien maanden, anderen wachten ermee tot ze ruim één jaar zijn. Dit bewust wijzen is ontzettend belangrijk. Het is het eerste teken dat je kindje zich ervan bewust is dat hij iets wil én dat hij een plan maakt om dat te krijgen. In veel babyboeken wordt vaak de datum genoteerd van het eerste woordje, maar het wijzen is eigenlijk een veel belangrijkere stap in de ontwikkeling. Het kan zijn dat hij wijst om iets te krijgen, iets te vertellen of om een ervaring te delen met iemand anders: ‘kijk daar!’

Belonen en stimuleren

Als je kleintje dit eenmaal onder de knie heeft, communiceert hij met zijn hele lijf. Hij zet alles in: geluid maken, aan je mouw trekken… allemaal om maar jouw aandacht te krijgen! Ook in deze fase is het belangrijk dat je je kindje beloont voor al zijn inspanningen en hem stimuleert de lat nog hoger te leggen. Zet bijvoorbeeld de drinkbeker beker eens net buiten zijn bereik: hij moet dan eerst oogcontact met jou zoeken en dan wijzen om de beker te bemachtigen. Dat is niet zielig, je kindje leert op die manier dat hij in staat is zijn wensen in vervulling te laten gaan. Hij kan dan misschien nog niet alles zelf, maar hij kan er wel voor zorgen dat hij bereikt wat hij van plan was! In deze periode ontstaan ook de eerst ‘protowoorden’, dat is het voorstadium van echte woorden, bijvoorbeeld boem (voor iets wat valt), broem of brrr (voor iets wat rijdt).  Aan het einde van deze ontwikkeling volgen de eerste echte woordjes!

Back To Top
Zoeken