1 | Wat is nou écht een goede pedagogisch medewerker?

Volgens de kinderen van Nummereen is het simpel: lief zijn, niet meteen boos worden, meedenken met ons en vooral hele leuke activiteiten verzinnen. Wat vinden teamcoach Linda van Gisbergen en pedagogisch medewerker Kim Hebing zelf belangrijk in hun werk? Samen geven ze een inkijkje in hun dagelijkse praktijk – en wat volgens hen het verschil maakt.

Kijk verder dan het gedrag

Een goede pedagogisch medewerker is meer dan iemand die kinderen de basisvaardigheden leert. Zo vertelt Linda: “Een goede pedagogisch medewerker kijkt verder dan wat je aan de buitenkant ziet. Wat heeft dit kind écht nodig en wat vraagt dat van mij?” Ze benadrukt het belang van veiligheid en verbinding: “Pas als een kind zich veilig voelt, kan het zich ontwikkelen. Dat vraagt om tijd, aandacht en oprechte interesse.” Kim knikt instemmend: “Je doet het met liefde. Als je oprecht kijkt naar het kind, met gevoel en aandacht, dan zie je veel meer. Dat maakt het verschil.”

De kracht van kleine stapjes

Voor Kim zit het in de kleine dingen. “Een jongen in de groep had het moeilijk en liet dat merken in zijn gedrag. Na maanden kwam hij opeens naast me zitten en zei: ‘Ik hou van jou, Kim. En jij houdt ook van mij.’ Dat raakte me enorm. Dat vertrouwen is iets waar je als medewerker bewust aan bouwt. Soms met hele kleine stapjes. Het gaat om blijven kijken en vieren wat goed gaat, dan groei je samen.”

Uit het ouderbelevingsonderzoek van Nummereen blijkt dat dat ook één van de drijfveren van ouders is om te kiezen voor een kinderopvang. Ouders vinden persoonlijke aandacht belangrijk en dat medewerkers oog hebben voor de individuele behoeften van elk kind. Een veilige, warme plek waar kinderen zich kunnen ontwikkelen.

image (20)

Iedereen mag zichzelf zijn

Bij Nummereen draait het om spelenderwijs ontwikkelen – en dat geldt niet alleen voor kinderen. Linda: “Als je het naar je zin hebt, volgt ontwikkeling vanzelf. Kinderen mogen zichzelf zijn en wij ook.” Ze blijft in gesprek met haar team: “Wat wil iemand leren, wat past bij hem of haar? Ieder op hun eigen manier, zonder dat hen iets wordt opgelegd. Ik denk dat als je het mag doen op jouw manier, dat het de meeste kans van slagen heeft.” Kim ziet dat ook bij nieuwe kinderen: “Iedere keer kijk je opnieuw; wat hebben ze nodig en waar komen ze vandaan. Dat maakt ons werk ook steeds anders, en daar leer ik zelf ook van.” En niet alleen van ouders en collega’s leren ze. Kim: “Juist door de kinderen leer ik veel.”

Wat is nou écht een goede pedagogisch medewerker? Het antwoord is…

… eigenlijk vrij simpel. Kim hoeft niet lang na te denken: “Hart hebben voor de kinderen.” Linda knikt: “Ons motto is ‘met plezier samen groeien’ en dat voel je in alles. We doen het samen, met plezier en toewijding. Je bent er voor de kinderen. Je moet er voor ze willen zijn. Dat is wel de basis die er moet zijn.”

Dat is ook het Nummereen-DNA, beaamt recruiter Hanneke. “Het is moeilijk in woorden uit te drukken. Ik weet vaak meteen, jij past bij Nummereen. Onze pedagogisch professionals zijn open, hebben iets voor elkaar over en zijn enorm betrokken. Iedereen heeft écht hart voor de kinderen.”

Tot slot: een Kletskous-vraag

Ook aan Kim en Linda stelden we één van de vragen uit de video. Een greep uit hun antwoorden:

Wie zijn er strenger: pedagogisch medewerkers of ouders?

Linda: “Ik geef meteen duidelijkheid, dan weten kinderen waar ze aan toe zijn. Ze krijgen van mij de ruimte om binnen die grenzen te bewegen en keuzes te maken.”

Kim: “Wij zijn vooral consequent. Wij hebben dit natuurlijk de afgelopen jaren al met heel veel kinderen gedaan. Wij denken aan de lange termijn, niet met korte termijn sussen. Kinderen associëren streng vaak met boos. Maar boos zijn wij eigenlijk niet. Consequent zijn is duidelijk en zorgt voor vertrouwen.”

image (21)