skip to Main Content

Blog: Spoken bestaan niet

Blog

Blog: Spoken bestaan niet

Voor jonge kinderen is het vaak lastig om fantasie van de werkelijkheid te onderscheiden. Het zijn voor jou, als ouder, misschien twee verschillende werelden maar bij kinderen in een bepaalde leeftijdsfase  willen deze werelden nogal eens door elkaar lopen. Het ene moment is je kind fijn aan het spelen en kruipt hij helemaal in een rol, terwijl het andere moment je kind bang is omdat hij denkt dat het zelfbedachte spelletje met bijbehorende rollen echt is. Maar, spoken bestaan niet toch?

Lekker fantaseren
Jonge kinderen zijn nog niet in staat om de hele wereld te begrijpen waardoor ze dingen die ze niet weten, invullen met hun eigen fantasie. Deze invullingen kunnen voor angst zorgen bij je kind. Maar de fantasie van jonge kinderen is juist  wel heel belangrijk in hun ontwikkeling. Het begint met ‘doen alsof’ spel, wat zich later uitbreidt naar een fantasiespel. Het gebruik van fantasie zorgt ervoor dat je kind zich dingen kan inbeelden, gevoelens of ervaringen kan uiten, leert verwerken en angsten de baas kan worden. Fantasiemateriaal zoals Playmobil, poppenhuizen enzovoorts speelt in deze ontwikkeling een belangrijke rol. Denk aan materiaal waarbij een kind zelf een verhaal kan bedenken. Een verhaal waarin een banaan gewoon een banaan kan zijn, maar ook bijvoorbeeld een telefoon. Jammer genoeg wordt het speelgoed van de laatste jaren zo realistisch gemaakt dat een politieagent-poppetje onmogelijk als cowboy kan worden gezien.

Spoken bestaan niet
Maar wat nou als je kind de werkelijkheid en zijn/haar fantasie nog door elkaar haalt?
Mogelijk ontstaan door deze verwarring van werelden angsten bij je kind. Als je merkt dat je kind angstig wordt of is hierdoor, zorg er dan voor dat je deze angst altijd erkend . Het is van belang dat je een angst altijd serieus neemt en dat je samen met je kind gaat achterhalen waar de angst vandaan komt. Wanneer je weet waar de angst vandaan komt dan kun je uitleggen of iets wel of niet echt is en waarom.
Tot hun zesde jaar kunnen kinderen flink fantaseren. Daarna worden ze er steeds beter in om hun fantasie te onderscheiden van de werkelijkheid. Natuurlijk blijven ook kinderen boven de zes hun fantasie nog gebruiken, maar ze zijn zich dan over het algemeen wel meer bewust van het feit dat dit enkel fantasie is. Het wordt een kracht die veel meer wordt ingezet voor het plezier, creativiteit en het verzinnen van nieuwe oplossingen. Maak je dus vooral geen zorgen als je kind veel fantasie heeft en hier voor je gevoel ooit in ‘doorslaat’, het hoort bij de ontwikkeling van je kind!

Back To Top
Zoeken