skip to Main Content

Verkoelende tips voor je baby en kind

Blog

Verkoelende tips voor je baby en kind

Hoe hou je baby’s en kleine kinderen koel bij een hittegolf?

Wauw! Wat een temperaturen. Vandaag is het weer zo’n extreem warme dag. Hoe ‘overleef’ je deze tropische dagen met je kind? Kleine kinderen en baby’s hebben het nou eenmaal vaak een stuk warmer dan wij, omdat ze hun lichaamswarmte nog niet zo goed zelf kunnen regelen. Ze zijn dan ook heel gevoelig voor warmte en het gevaar van oververhitting ligt op de loer. We hebben een aantal verkoelende tips voor je kind verzameld die je kunt gebruiken.

Tip 1: Vermijd de zon

Hoe fijn het ook kan zijn in de zon, de zon geeft wel extra warmte af. Op een tropisch hete dag is het helemaal niet gek om met je kind binnen te blijven. En als je toch naar buiten moet, vermijd dan het warmste deel van de dag 12.00-15.00 uur. Tip: denk aan een zonnehoedje of de parasol en altijd insmeren natuurlijk!

Tip 2:  Kinderen moeten extra veel water drinken

Jonge kinderen en baby’s hebben extra vocht nodig met dit warme weer. Je kunt je baby een keer extra aanleggen (let erop dat je zelf ook genoeg drinkt!) of een extra flesje geven. Voor oudere kinderen geldt dat water het allerbeste is. Vermijd zoete drankjes, want die zorgen juist voor meer dorst. Het drinken van water kun je aantrekkelijker maken door er bijvoorbeeld stukjes fruit, munt of ijsklontjes aan toe te voegen. Ook het drinken uit een rietje maakt het extra feestelijk.

 Tip 3: Luchtige kleding

Kies lichte, katoenen kleding als je toch de deur uit gaat. Eén laagje is echt voldoende. Thuis is alleen ondergoed of een rompertje natuurlijk een prima keuze.

 Tip 4: Kijk uit met warmte in de auto

In de auto kan het helemaal bloedheet worden. Kinderen in een autostoel hebben het dan extra warm. Ga je toch op pad met de auto? Parkeer je auto dan zoveel mogelijk in de schaduw en leg eventueel een (lichtgekleurde) handdoek over de autostoel tijdens het parkeren. Als je hem wegneemt voordat je je kind weer in de autostoel zet, voelt de bekleding iets koeler aan. Als je rijdt met ramen open, let er dan wel op dat je baby niet in de tocht zit. Zonneschermen zijn ook een aanrader.

Tip 5: Eet fruit en groente

Laat je kind extra groente of fruit eten. Hij krijgt zo extra vocht binnen en kan de zouten aanvullen die tijdens het zweten verloren gaan. Watermeloen is niet alleen heel lekker, maar heel geschikt omdat het veel vocht bevat. Ook de suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn goede keuze.

 Tip 6: Slapen

Een warm en plakkerig gevoel helpt niet echt mee als je goed wil slapen. Laat je kind nog even lekker douchen voor het slapen. Het is belangrijk dat de douche niet te warm is, dus echt een lauwwarme douche. Op die manier koelt zijn lichaam goed af, waardoor je de kans vergroot dat hij sneller in slaapt valt. En als hij eenmaal lekker ligt te slapen is het aan te raden om een keertje extra te gaan kijken of je kind het niet te warm heeft.

Tip 7: Keep it calm…

Tot slot….blijf vooral lekker rustig. Zeuren over de warmte heeft geen zin. Zet een zwembadje op in de tuin, zoek het water op of laat de kinderen gewoon even chillen op de bank met een filmpje. Als het buiten 40 graden is, is het binnen misschien wel 30 graden. Nog warm maar beter dan buiten. Geniet gewoon lekker van dit weer en houd de kleintjes goed in de gaten en luister goed naar signalen. Verzet je niet tegen de warmte, want dat heeft echt geen zin!

Back To Top
Zoeken