skip to Main Content

Blog: Wat begrijpt je baby?

Blog

Blog: Wat begrijpt je baby?

Wat begrijpt je jonge baby?

In de baarmoeder maakt je kindje, ook al is het nog niet geboren, al kennis met de buitenwereld. Zo kan je kindje door de wand van de baarmoeder sterk licht zien. Ook kan je baby kan vanaf week 21 horen. Natuurlijk hoort hij nog niet op dezelfde manier als wij dat doen, maar hij hoort vanaf nu de dagelijkse klanken steeds beter en went hieraan. Je baby hoort het kloppen van je hart, het ruisen van je bloed, het rommelen van je darmen en alle andere geluiden die je lichaam maakt. Doordat hij deze geluiden nog twintig weken hoort, geeft dit hem na de geboorte ook een geruststellend gevoel. Ook herkent hij, als hij eenmaal geboren is, jouw stem, die van je partner en zijn eventuele broertjes of zusjes.

Na de geboorte gaat er letterlijk een nieuwe wereld open voor je kind. Gaandeweg gaat je baby jou en je partner steeds meer begrijpen. Hiermee bedoelen we dat je baby vanaf de tweede maand na de geboorte in staat is om op een bepaalde manier te reageren; hij volgt bijvoorbeeld jouw stem. Tot ongeveer anderhalve maand reageert de baby op de stem, geur en gezichtsuitdrukkingen van vrijwel alleen jou en je partner. Op de leeftijd van drie tot maanden gaat een kindje steeds meer herkennen en wordt het steeds nieuwsgieriger naar nieuwe omgevingen en mensen. Op deze leeftijd gaan baby’s vaak voor het eerst naar de kinderopvang. Een kinderdagverblijf is een warme en veilige omgeving met genoeg ruimte waar kinderen in hun eigen tempo mogen ontwikkelen. Door de omgang met andere kinderen zal je kind bovendien, als het wat groter is, leren samen te spelen, te delen, grenzen te kennen en vriendjes te maken.

Naarmate een baby meer ervaringen opdoet, zal hij een voorkeur laten blijken voor bepaalde dingen. Zijn vertrouwde knuffel waarmee hij gaat slapen heeft voor hem meer waarde dan een nieuwe. De oude is vertrouwd en biedt veiligheid. Dat geldt ook voor volwassenen. Je baby herkent hen en weet dat jij zijn mama bent. Ook de vaste pedagogisch medewerker kan rekenen op herkenning en dus reactie.  Nummereen Kinderopvang vindt daarom de interactie tussen baby en pedagogisch medeweker heel belangrijk. Gevoelig zijn voor de signalen van kinderen is essentieel. Deze herkennen en goed weten te interpreteren wordt sensitiviteit genoemd. Responsiviteit heeft te maken met het reageren op die signalen.

De eerste maanden leert een kindje door te voelen, te grijpen, te proeven, te kijken of te horen. Het ontdekt namelijk niet alleen met zijn ogen en handen, maar vooral met zijn mond. Het ‘proeft’ alle nieuwe vormen en leert daarvan hoe dingen aanvoelen.

Een baby leert gedrag te herhalen en ontdekt nieuwe dingen. Bijvoorbeeld als hij per ongeluk tegen een muziekdoos stoot. Na een paar keer herhalen weet je kindje: er komt geluid uit! Zo leert het oorzaken en gevolgen te herkennen en te onderscheiden.

Tussen zes en twaalf maanden vindt een volgende stap in het denkproces plaats. Daarover meer in ons volgende blog!

Back To Top
Zoeken