Geef een kind een pan, een plank en wat steentjes. Voor je het weet, heb je een restaurant midden in de jungle. Kinderen hebben geen handleiding nodig om te spelen. Hun fantasie doet het werk. Maar wat gebeurt er als je een speelplek zó inricht dat het die fantasie versterkt en uitdaagt? Bij Nummereen weten we dat spelen meer is dan tijdverdrijf. Het is de manier waarop kinderen leren en ontdekken. Daarom denken we goed na over de omgeving waarin dat spel plaatsvindt.
Tip: Onderaan het blog laten we je zien hoe kinderen in het Bazenbos ‘rommel’ een hele nieuwe betekenis geven!
Ieder hoekje heeft een eigen doel
“Een speelplek moet prikkelen en kinderen uitdagen in hun spel. De combinatie van verschillende elementen is hierin erg belangrijk. Het moet hun fantasie en creativiteit stimuleren, maar tegelijkertijd ook ervoor zorgen dat ze hun motoriek kunnen verbeteren.” Volgens Jessie (Facilitair en Inkoop) is dit onmisbaar bij een goede speelplek.
Een goede speelplek is meer dan een plek waar kinderen ‘vermaakt’ worden. Ze gaan er op ontdekking, ze verleggen grenzen, leren zichzelf kennen en ervaren hoe het is om samen te spelen. Dit geldt zowel voor binnen als buiten. Lieke (Pedagogiek en Kwaliteit) weet hier alles van: “Binnen werken we veel met afgebakende speelhoeken. Deze vind je op elke locatie. Elke hoek heeft een eigen doel dat kinderen begrijpen.” In die hoeken zijn ‘echte’ materialen die ervoor zorgen dat kinderen situaties van thuis kunnen naspelen. “Zo vind je in de keuken een theedoek en in de bouwhoek verschillend gereedschap.” Een greep uit de hoeken die je terugvindt op onze locaties:
- In de huishoek spelen kinderen rollenspellen: zo spelen ze vaak situaties na die uit het ‘echte leven’ komen.
- Een oase van rust is onze leeshoek, waar we samen met de kinderen lezen.
- De bouwhoek stimuleert kinderen om creatief na te denken over wat ze kunnen maken en leert ze dat er veel meer mogelijk is. Blokken kun je stapelen, maar ook net zo hard weer omgooien!
- Op de bank rusten kinderen lekker even uit of kletsen gezellig met de pedagogisch medewerker.

De gedachte achter onze materialen
We hechten veel waarde aan duurzame basis-spelmaterialen. Elke groep kan kiezen uit verschillende basismaterialen en krijgt advies over het inrichten van een warme speelomgeving. We houden met het aanschaffen van nieuw materiaal met verschillende dingen rekening:
- We vinden duurzaam materiaal belangrijk. Daarom werken we met leveranciers met beleid op duurzaamheid, zoals het gebruik van biologisch afbreekbaar plastic. Ook is het aanbod specifiek voor de kinderopvang en batterij-arm.
- Ons spelmateriaal heeft bij voorkeur een open-einde. Dit is veelzijdig, omdat kinderen zelf kunnen invullen wat ze ermee gaan doen: goed voor de creativiteit van een kind!
- We zorgen ervoor dat we balans brengen in rust en een prikkelende omgeving voor kinderen.
Scherm uit, ontdekken aan
Buitenspelen is belangrijker dan ooit. Het is dan ook vaak in het nieuws: kinderen zitten teveel binnen en achter een scherm. En dat terwijl buitenspelen juist goed is voor de ontwikkeling van een kind! Jessie legt uit: “Wij vinden veel buitenspelen superbelangrijk. Een kind kan buiten namelijk veel vrijer spelen en er is meer ruimte om zelf op ontdekking te gaan.” Naast dat kinderen hun energie kwijt kunnen tijdens het buitenspelen, levert het nog meer op:
- Buitenspelen maakt kinderen vrolijker en draagt bij aan hun mentale welzijn.
- Hun creativiteit en fantasie worden geprikkeld.
- Lekker klimmen en klauteren is goed voor de motoriek.

Laat je creativiteit de vrije loop
Redenen genoeg dus om meer naar buiten te gaan! Bij Nummereen doen we er alles aan om kinderen uit te dagen en te laten zien hoe leuk buitenspelen is. Vanuit deze gedachte hebben wij vorig jaar onze eerste beleef-bso Bazenbos geopend. Bazenbos is de plek waar kinderen op avontuur gaan in de bossen en de hele middag allerlei activiteiten buiten doen. We volgen hierbij de kinderen; zíj bepalen wat we die dag gaan doen.
De laatste tijd zijn we bezig geweest met een hele leuke, nieuwe manier van spelen. Lieke’s ogen beginnen te stralen wanneer ze erover vertelt: “We werken steeds meer met Loose Parts: hergebruikte materialen die wij volwassenen ‘rommel’ noemen, maar die kinderen juist inspireren. Ze bouwen er de gaafste dingen mee. Alles mag, alles kan – en dát is precies de bedoeling.” Een kijkje bij Bazenbos Bladel vorige week:

- Ze bouwden een zelfontworpen keuken met twee autobanden, planken en buizen. De pannetjes stonden op het ‘fornuis’ van de keuken.
- Vanuit die keuken maakten de kinderen culinaire hapjes; zoals gemarineerde toastjes met speciale kruiden. (lees: een pannetje met kurken, bestrooid met een mengsel van fijn gesnipperde bosmaterialen, zoals bladeren, mos, takjes en vliesjes van de bomen).
- Kinderen ontwierpen een knikkerbaan van een ton, planken, een autoband en buizen. Zelfs een pedagogisch medewerker werd onderdeel van de knikkerbaan, want zij is groot en kan dus de baan goed omhoog houden. De kinderen gebruikten kurken en eikeltjes als knikkers. Uiteindelijk werd de pedagogisch medewerker vervangen door een mooie boom met tweesplitsing.
Zo zie je maar: met een beetje fantasie en een fijne speelplek wordt zelfs ‘rommel’ een onvergetelijk avontuur.


